top of page

Alkoholen tok over Bjartes liv – én samtale endret alt

Bjarte Malum har tidligere slitt mye med alkohol. Åpenhet om psykisk helse reddet han. Nå vil han gjøre det samme for andre.Etter flere år med alkoholmisbruk, bestemte Bjarte Malum seg for å ta grep og snakke med en psykolog. I dag er han rusfri og holder seminar og foredrag om psykisk helse for unge menn, men det var ingen selvfølge at han skulle ende opp her.


– Det er mye tilfeldigheter som spiller inn. Veldig mange av de jeg har vokst opp med er rusavhengige, tunge narkomane, eller kriminelle og sitter i fengsel. Noen har tatt livet sitt, forteller han.

Gutter får mindre hjelp enn jenter, ifølge ny selvmordsforskning ledet av forsker og psykologspesialist Fredrik Walby.


– Vi kan ikke si ut ifra våre tall, om det er fordi de tilbys mindre, eller om de tar imot mindre, men hvert fall så mottar de mindre helsehjelp.


– Vi må hjelpe menn tidligere

Omtrent 650 personer begår selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn, ifølge fjorårets tall fra FHI. For å endre den statistikken må vi hjelpe unge menn tidligere, mener Walby.


– Ungdom er gjerne mer impulsive enn eldre mennesker. Dette gjør at psykiske kriser som i seg selv ikke nødvendigvis er så alvorlige, kan få et fatalt utfall fordi man gjør en farlig handling i affekt. Hadde vi klart å komme tidlig inn med hjelp, kunne selvmordet vært avverget, sier Fredrik Walby.


Bjarte mener løsningen starter med åpenhet.

– Veien til å få det godt med seg selv er vond først, så blir det bedre etter hvert. Det tror jeg veldig sterkt på, sier bergenseren.Artikkel lånt fra tv2.


Se hele saken her:

tv2.no/nyheter/14679970/

Utvalgt innlegg
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page